Wie we zijn

Volkskunstgroep 't Veerke vzw is de jonge, dynamische volksdansgroep uit Burcht, deelgemeente van Zwijndrecht. 

Hoe het begon

Op 20 december 1978 werd als nieuw lid van de Vlaamse VolksKunstBeweging, de volksdansgroep 't Veerke vanuit het CMBV opgericht. De naam van de groep verwijst naar de vroegere Schelde-overzetdienst ''t veir' of 'het veer' tussen de Burchtse kaai en Antwerpen-Zuid. Als dansleider werd Marc Goossenaerts van VVKB De Kegelaar uit Wilrijk aangetrokken. Na enige tijd koos die volledig voor de nieuwe groep. Ze schaften zich een eenvoudige groepskledij aan en toen voelden ze zich klaar om een eigen volksdansbal te organiseren, naar voorbeeld van de vele andere groepen die de gouw Antwerpen rijk is. Het jaarlijks bal vindt nog steeds plaats begin maart.

Hoe het groeide

De kwaliteit van het dansniveau steeg naarmate er meer aan Vlaamse en international cursussen deelgenomen werd en het aantal optredens nam gestaag toe. Begin 1984 werd geopteerd voor een echte Vlaamse kledij, gebaseerd op de streekdracht van omstreeks de eeuwwisseling. Nu de groep zich naar buiten toe als Vlaamse groep kon profileren, werd besloten in dat jaar voor de eerste keer deel te nemen aan de jaarlijkse Europeade voor Europese Volkscultuur, die toen in Rennes, Bretagne werd gehouden. Na Rennes stond Turijn (Piemonte, Italiƫ) op het programma. 't Veerke werd uitgenodigd door Jovolka uit Kapellen om de reis samen te maken, wat meteen de basis werd voor een goede vriendschap tussen de twee groepen.

Met de jaren had 't Veerke gewonnen aan kwaliteit, maar het ledenaantal liep sterk terug. Dat was vooral te wijten aan de tijdsgeest, met een algemeen verlies aan interesse voor de volksdans. Desalniettemin besloten de twee oudste leden van de groep, Koen Van Hout en Marcella Janssens eind 1986 de toekomst een handje toe te steken. Zij organiseerden een heuse volksdansinstuif waarop slechts 5 kinderen opdaagden. Toen zij op 1 mei 1987 huwden, danste er een 20-tal kinderen voor hen.

Nu?

Op dit moment is 't Veerke onderverdeeld in een groep voor jeugd en volwassenen (vanaf 13 jaar), een MINI groep en een KIDS groep. 

't Veerke MINI

Met speelse kleuterdansen ontdekken de jongste kinderen van 3 tot 5 jaar de wereld van muziek en beweging. De combinatie van muziek, dans, spel en fantasie geeft hen een duwtje in de rug bij hun motorische ontwikkeling, zonder het sociale aspect uit het oog te verliezen.

't Veerke Kids

Bij onze Kids tussen 6 en 12 komen dansen uit de hele wereld aan bod. Aan de hand van dans en muziek reizen ze de hele wereld rond.

't Veerke

Ook bij jeugd en volwassenen komt er een hele waaier aan dansen aan bod (traditionele en nieuw gecreĆ«erde dansen, zowel Vlaamse als internationale). Pittige en eerder rustige dansen wisselen elkaar af in een gezellig tempo. 

Wil je ook eens proberen? Kom gerust langs om te zien of het ook iets voor jou is. Maar je bent gewaarschuwd: ons enthousiasme kan zeer aanstekelijk werken ...